Nederlands | English

Nieuws overzicht

Luzerner Kantonsspital start met SURPASS Digitaal

Het Luzerner Kantonsspital gaat vanaf september 2013 gebruik maken van SURPASS Digitaal. Dit maakte het ziekenhuis bekend op het jaarlijkse Nationales Symposium für Qualitätsmanagement.

Om de implementatie van SURPASS checklijsten te vereenvoudigen is besloten niet te beginnen met papieren checklijsten, maar meteen gebruik te maken van de SURPASS Digitaal applicatie.


Lees dit artikel

Surpass-checklijst opgenomen in landelijke richtlijnen perioperatief traject

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de Orde van Medisch Specialisten werken medisch specialisten sinds 2007 samen aan een drieluik van richtlijnen met daarin randvoorwaarden voor verantwoorde zorg rondom de operatie.


Lees dit artikel

Surgical checklists might cut malpractice claims

Surgical checklists not only save lives by preventing medical errors, they could also make a big dent in medical malpractice claims, Dutch researchers say.


Lees dit artikel

SURPASS checklist wint IGZ ZorgVeiligPrijs

De door het AMC (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) ontwikkelde SURPASS checklist heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. Dat maakte Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal op 16 juni 2011 bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).


Lees dit artikel

Surgical checklists might cut malpractice claims

Het AMC gaat zijn digitale operatiechecklist ter beschikking stellen aan andere ziekenhuizen en de invoering ondersteunen. De zogeheten SURPASS (SURgical PAtiënt Safety System) checklist is ontworpen door de afdeling Chirurgie van het Amsterdamse ziekenhuis.


Lees dit artikel

Checklist AMC spaart levens in VS

Een Nederlandse checklist voor medische operaties zou bij gebruik in de VS miljarden aan claims en onnodige behandelingen besparen. Dat zegt Atul Gawande, chirurg en onderzoeker van de faculteit van volksgezondheid van Harvard.


Lees dit artikel

Minder sterfgevallen door checklist

Het aantal patiënten dat sterft rondom operaties daalt met de helft, als artsen en verpleegkundigen een nieuwe uitgebreide checklist gebruiken. Ook het aantal complicaties daalt met een derde.


Lees dit artikel

CHECKLIST REDT DUIZENDEN LEVENS

De invoering van een checklist bij een ziekenhuisopname kan duizenden levens redden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse AMC bij zes ziekenhuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende New Engeland Journal of Medicine.


Lees dit artikel